Μάλλινα (μέρος Α’)

Τώρα τον χειμώνα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην επιζητά την ζεστασιά , πόσο μάλλον αν αυτή συνδυάζεται με το καλόγουστο στυλ!
Τι καλύτερο λοιπόν από τα μάλλινα ρούχα : πουλόβερ, ζακέτες, παλτό, κασκόλ ….κάλτσες .
Τι γίνεται όμως όταν μετά το λάθος τρόπο πλυσίματος αυτά “μαζεύουν” ή χάνουν την φόρμα τους; Πως θα αποτραπεί αυτό…;


Εμείς εδώ στο White for Home έχουμε την απάντηση!

Μαθαίνοντας να τα πλένουμε και να τα περιποιούμαστε σωστά!!


4.jpg

Μάθημα πρώτο : ΣΩΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ

  • 5.jpg
    Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν πλύνετε το πλεκτό είναι να διαβάσετε την ετικέτα που βρίσκεται  πάνω του. Αυτή παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους πλυσίματος και σιδερώματος. Συνήθως αν η σύνθεσή του είναι “Συνθετικό” ή “Μαλλί με Συνθετικό” μπορείτε να το πλένετε άφοβα στο πλυντήριο ,στο αντίστοιχο πρόγραμμα. Αν πάλι είναι “100% Μαλλί“ είναι προτιμότερο να πλυθεί στο χέρι. Τέλος σε περίπτωση που στην ετικέτα αναγράφεται η φράση “Dry Cleaning Only”,μη το ρισκάρετε και υπακούστε κατά γράμμα τις οδηγίες. Αν δεν είστε σίγουροι ρωτήστε στο κατάστημα από όπου το αγοράσατε. Κανείς δεν θέλει κλάμματα πάνω από το αγαπημένο του μάλλινο ύφασμα!

  • Μη χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των πλεκτών οποιοδήποτε απορρυπαντικό. Τα περισσότερα περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες και ένζυμα που “καταστρέφουν” το μαλλί. Προτιμήστε το ειδικό απορρυπαντικό για τα μάλλινα.

6.jpg
  • Αν το πλεκτό “επιβάλλεται” να πλυθεί στο χέρι μην πανικοβάλεστε! Σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό διαλύστε την συνιστώμενη ποσότητα από το ειδικό απορρυπαντικό. Έπειτα τοποθετήστε μέσα το μάλλινο ρούχο. Αν είναι πολύ λερωμένο αφήστε το να μουλιάσει για λίγη ώρα. Πιέστε απαλά το ρούχο. Απαγορεύεται να τρίβετε τα μάλλινα. Με απαλές κινήσεις σφίξτε το προσεκτικά για να απομακρυνθούν τα περιττά νερά. Ξεπλύνετέ το στην λεκάνη μια - δύο φορές σε χλιαρό -πάντα- νερό! Αφού έχει απομακρυνθεί όλο το απορρυπαντικό στύψτε το απαλά πάλι και απλώστε το από την ανάποδη μεριά σε οριζόντια και επίπεδη θέση προσπαθώντας να του δώσετε το αρχικό του σχήμα καιμέγεθος.Αποφύγετε τον πολύ ήλιο.

  • Αν από την άλλη επιτρέπετε το πλύσιμο στο πλυντήριο, επιλέξτε το ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα ή ευπαθή ρούχα. Μη στύβετε ποτέ υφάσματα από μοχέρ ή ανκορά. Τέλος η θερμοκρασία του νερού δε θα πρέπει να ξεπερνά τους 30 - 40 βαθμούς. (Το στύψιμο και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να “σπάνε” οι ίνες του υφάσματος, να χάνει την φόρμα του και να ξεθωριάζει.) Μην στεγνώνετε στο στεγνωτήριο.

           Για το άπλωμα ισχύει ότι και παραπάνω.

  • 7.jpgΑνακεφαλαιώνοντας αναφορικά με το σιδέρωμα, θα πρέπει να ανατρέξετε και πάλι στην ετικέτα. Κάποια πλεκτά απαγορεύουν “δια ροπάλου” το σίδερο. Στην αντίθετη περίπτωση, επιλέξτε χαμηλές θερμοκρασίες και πρόγραμμα με ατμό. Σιδερώστε με φορά προς τα κάτω.(Για ιδιαίτερα λεπτά και ευαίσθητα μάλλινα καλύψτε τα με ένα βαμβακερό λεπτό πανί, ελαφρά νοτισμένο, και περάστε τα με την συσκευή πάνω από αυτό.)



8.jpgΑκολουθεί σύντομα και δεύτερο μέρος με συμβουλές για την φροντίδα και την διατήρηση των πλεκτών μετά το πλύσιμο.
Stay tuned!

Love,
WfH
Φωτογραφίες:pinterest


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις